Escola de Son Juny

Escola de Son Juny

Quin és el temps que passen els nins a les escoles públiques?

🔴 Quin és el temps que passen els nins a les escoles públiques ?
 
➡️ Sabíeu que els infants, durant l'any, només passen el 15% del seu temps a l'escola.
 
➡️ L'altre 85% el passen a fora: a casa, a classes particulars, clubs esportius i, sobretot, davant les pantalles.

➡️ Més hores a casa, més pantalla . La Covid ens ho ha demostrat.

✅ Aquí teniu més informació 👇👇




Evidències sobre temps lectiu i no lectiu

Sovint sentim afirmacions i comentaris sobre el temps que passen els nostres fills amb els seus mestres. A continuació un gràfic per veure el temps real que els nins i nines estan a dins les escoles al llarg de l’any.


Com es veu, just el 15% del temps que els alumnes estan desperts, estan dins al centres educatius de Catalunya. Es fa la comparativa amb Catalunya, perquè el CEIP Son Juny és l’únic centre públic de les Illes Balears que té la mateixa jornada escolar que els catalans. 

Per tant, hem de tenir molta cura alhora de fer afirmacions que no s’ajusten a la realitat.
L’escola és un espai molt important durant el procés formatiu dels nins i nines, però també ho és l’espai no lectiu (85% del temps). El temps a l’escola permet la socialització i aprenentatge col·lectiu, però les activitats fora del temps escolar, depenen de la situació sociocultural i econòmica de cada família.

És per això, que reduir el temps que els alumnes estiguin tots junts dins els centres escolars, allò que genera al poble i entorn més proper són desigualtats d’oportunitats educatives, ja que les famílies que poden donar suport educatiu als seus fills podran emplenar el temps d’horabaixa en activitats socioeducatives, esportives o culturals de caire privat. Per tant, les Administracions Públiques, i sobretot l’Escola Pública, ha de vetllar perquè aquest impacte a les desigualtats d’oportunitats educatives sigui el més lleu possible (Sintes, 2015). Reduint la jornada escolar estarem potenciant les diferències al nostre poble.
La jornada escolar actual del CEIP Son Juny:
  • És com la de tots els països de la Unió Europea (manco Xipre).
  • És la mateixa que les CCAA que obtenen millors resultats escolars i menys impacte de fracàs escolar; Madrid, Pais Basc, Catalunya, València, Asturies, Navarra, etc
  • És la mateixa que els primers països dels resultats PISA 2018 (Estònia, Finlàndia i Bèlgica)

La Innovació en el Temps Educatiu

Segons Vercellino (2012) actualment, les escoles mantenen el mateix tipus de jornada rígida escolar del segle XIX, en contradicció amb la transformació educativa i social dels darrers temps. Han canviat metodologies, programes i recursos, però la concepció del temps es continua mantenint basada amb unitats de temps uniformes i molt definides.
En el informe de l’OCDE (2013), es remarca la necessitat de transformació de les escoles en relació a la seva organització, fent referència al temps, als espais i als equipaments. Els autors de l’informe, en relació a l’organització de les escoles destaquen quatre aspectes a la innovació: reorganitzar el temps d’aprenentatge, reestructurar els departaments de professors, millorar els agrupaments d’alumnes i les metodologies pedagògiques. Fins a les hores, s’ha tractat el temps des d’una perspectiva quantitativa (la quantitat de temps) i proposen innovar la gestió educativa, des d’una perspectiva més qualitativa (com s’utilitza). La innovació del temps educatiu, segons els autors de l’informe, afecta a quatre aspectes:
1. Horaris flexibles.
2. Horaris personalitzats.Segons l’edat de l’estudiant i per blocs més llargs. 
3. Rituals i rutines.
4. Incloure aprenentatges no formals a les escoles (activitats no lectives en horari escolar).

Un altre grup d’innovació són els que recorren a la tecnologia per modificar la manera en com s’utilitza el temps. John MacBeath (2013, com ha citat Sintes, 2015) afirma que la disponibilitat de recursos virtuals posa en qüestió l’antiga divisió del temps i l’espai escolar. Basta veure el canvi cap a aquest enfocament per motius pandèmics, que ha provocat que els alumnes segueixin el curs escolar, amb la semipresencialitat, des de les plataformes educatives en línia. Aquestes aportacions trencaran la rigidesa de la jornada escolar i haurà obert noves possibilitats educatives tant dintre com fora del centre. Aquesta nova visió del temps, requereix d’una cultura per a la innovació dins el propis centres educatius a fi de construir uns nous models d’aprenentatge més flexibles i àgils. Per aquest motiu, els Departaments d’Orientació, els Equips Directius, les famílies i la resta de professors, han de treballar de manera conjunta per a la creació d’aquesta nova cultura educativa per a qualsevol centre escolar. 

Per tant, l’evidència i els estudis ens mostren que la tendència és allargar el temps que els nins passin dins les escoles, com ho tenim actualment a Sant Joan. No es tracta de donar més matèries, sinó que els nins i nines estiguin més temps tots plegats en un entorn educatiu formal, en bones metodologies i hàbits i rutines saludables.

Referències

Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (2013). Innovative Learning Environments. Educational Research and Innovation. OECD Publishing. https://read.oecd-ilibrary.org/education/innovative-learning-environments_9789264203488-en

Sintes, E. (2015). Com fer viable l’escola a temps complet a Catalunya? Aportacions de la comunitat educativa. Fundació Jaume Bofill. https://fundaciobofill.cat/publicacions/com-fer-viable-lescola-temps-complet-catalunya

Sintes, E. (2015). Escola a temps complet. Cap a un model d’educació compartida. Fundació Jaume Bofill.  https://fundaciobofill.cat/publicacions/escola-temps-complet

Vercellino, S. (2012). School-time Extension: Are the School Structure’s Hard Components Modified? Literature Review on the Subject. Revista Electrónica Educare, 16(3). https://doi.org/10.15359/ree.16-3.1

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada